maandag 21 april 2014

Fitness op de sportschool en Personal Training



Velen van jullie zullen wel eens een sportschool bezocht hebben met het idee om eens fanatiek te gaan trainen onder begeleiding. Je krijgt een intake en daarna wordt aan de hand van jouw wensen een schema samengesteld. Je ondergaat een conditietestje en doet wat krachttraining  met apparaten. Uit ervaring zeg ik dat dit alles niet binnen een half uur geregeld kan zijn. Vaak is zo’n gesprek te kort waarna te snel door de oefeningen wordt heen gelopen, met niet altijd de volledige informatie(uitleg). De klant kan dan misschien niet alles onthouden wat je als personal trainer vertelt, maar volledige informatie is van groot belang. Heb je zo gezegd alles besproken dan kan de klant de volgende keer alleen aan de slag. Als je vragen hebt kun je de trainers altijd aanspreken. Dat is natuurlijk fijn maar vaak zijn de personen die jouw vragen kunnen beantwoorden bezig met iemand anders en dan moet je wachten. Nou daar kom je natuurlijk niet voor, want je wilt vooruit en bent ook aan tijd gebonden. Vaak hoor je van de klant later dat ie toch verder is gegaan met het schema en vertelde van: “Ik heb maar wat gedaan”. Niet goed dus. De keer erna vergeten ze om uitleg te vragen en blijven ze dezelfde fout maken.
Zelf heb ik ook op verschillende sportscholen gezien dat klanten die daar al jaren komen nog steeds dezelfde basale fouten maken. Als je rond loopt valt dat continue op. Het is dus niet goed uitgelegd of niet (goed)voor gedaan.
Wat is nu het verschil met” personal training”. Bij deze trainingswijze heb je  eigenlijk continue aandacht van een persoonlijke begeleider. Die persoon legt alles goed uit en houdt in de gaten en corrigeert indien dat nodig is. Iemand heeft een doel voor ogen en wil dat binnen afzienbare tijd bereiken. De P.T. is dan de aangewezen persoon daarvoor. Er worden doelen gesteld en die kun je samen bewerkstelligen. Het is in feite een klein team dat je vormt. Je helpt iemand om door iets speciaals te doen met die persoon en hem te laten zien en horen dat je met discipline, motivatie en doorzettingsvermogen je doel kan bereiken. Vaak kan een P.T. zelf meedoen om het  voorbeeld te zijn en om zaken toe te lichten of te verbeteren. Benoem altijd de positieve punten(dat geeft iemand meteen zelfvertrouwen) als eerste en bespreek de punten, die in aanmerking komen voor verbetering daarna. Iemand die zelfvertrouwen uitstraalt heeft er ook(meer) plezier in en is gemotiveerder om door te gaan met het gewenste doel.
Dat sporten goed voor je is, is makkelijk gezegd, maar een P.T. kan je aan de hand van een duidelijk verhaal uitleggen waarom dat zo is. Mensen worden steeds mondiger en de meesten willen meer weten over het hoe en waarom. Heel goed, want ze zijn nog meer gemotiveerd als ze meer weten over de inhoud en het waarom van bepaalde oefeningen.
Ik merk duidelijk dat er naar me geluisterd wordt, omdat de persoon het boeiend vindt en beter begrijpt hoe het lichaam reageert op inspanning.
Al met al, weten waar je mee bezig bent en ook nog geholpen worden in het bereiken van je doel door” persoonlijke begeleiding” die je tijdens het trainen steeds tot je beschikking hebt. Iets beters kan ik me nauwelijks voorstellen.
Voor jou dus continue aandacht om je zo goed en veilig mogelijk te laten presteren.
Wat houd je nog tegen?!

Lilian Leenen


Geen opmerkingen:

Een reactie posten