zondag 13 juli 2014

Trainen met losse gewichten

Trainen met losse gewichten (free weights), stangen met gewichten (barbells) en andere attributen (bv:springtouw) heeft de voorkeur boven het trainen met (vaste) apparaten.
In dit stukje zal ik uitleggen waarom dit voor iedereen eigenlijk beter is
Vaste apparatuur is nooit perfect instelbaar voor ieder lichaam. Je kunt je dan voorstellen dat de oefening niet helemaal goed uitgevoerd kan worden. Vaak is het als je “zit” bij een oefening je eigenlijk maar met een speciale spiergroep bezig bent. Dat wordt ook wel isolatie (training) genoemd. Het zou dus beter zijn als je meerdere spiergroepen aanspreekt. Buikspieroefeningen die je op vaste apparatuur doet zijn minder effectief dan buikspieroefeningen op een matje. Dit komt, omdat een apparaat een (onder) steunende functie heeft en de uitvoering makkelijker maakt.
 Liggend op een matje tijdens je oefeningen zorg ervoor dat er veel meer spieren in werking treden, dan alleen je buikspieren.
Als je traint met losse gewichten, dan moet je een goede controle hebben over de mid-sectie (=core) van je lichaam. Want vanuit die core, die stevig moet zijn kun jij je (isolatie)oefeningen goed uitvoeren. Train je je biceps dan is het nodig dat je mid-sectie stabiel is en je jouw elleboog vast zet in je zij, daarna beweeg je je onderarm omhoog tot ongeveer 15 cm voor je schouder. Tijdens de oefening moet je ervoor zorgen dat je controle hebt over je balans/ stabiliteit.
Een ander voorbeeld is de” shoulder press”. Deze oefening kun je op een apparaat uitvoeren, wat betekent dat je zit, met handvaten opzij, die een bepaald gewicht tillen als je de handvaten omhoog beweegt, boven je schouders. Je hoeft op zo’n apparaat niet te denken aan je evenwicht en positie van je lichaam. De richting van de oefening is recht omhoog.
Sta je bij deze oefening, zoals bij de “biceps curl”, dan ben je niet alleen bezig met losse gewichten (=dumbbells) omhoog te bewegen, maar je moet er ook voor zorgen dat je je evenwicht behoudt. Dat betekent dat je jouw midsectie aan spant en de voeten goed plaatst op de grond. Ongeveer op heupbreedte. Je ogen kun je het beste focussen op een vast punt op oog hoogte.
Wil je  krachttraining doen en ook je “stabiliteit” en “balans” trainen dan zit je met dit soort oefeningen(free-weight) gebeiteld.
Deze(free-weight) trainingsaanpak is goed voor iedere sporter, wat voor leeftijd je ook hebt.
Uitzonderingen zijn er altijd, denk maar eens aan ouderen, die niet meer lang kunnen staan of andere fysieke problemen hebben. Of mensen met evenwichtsstoornissen en weer anderen met problemen met de ogen.
Deze klanten zijn gebaat met vaste apparatuur en zullen er zeker voordeel uit halen.

Het is altijd goed om aan sport te doen, ieder op zijn eigen niveau en mogelijkheden.
Er is dus eigenlijk geen excuus om niet actief bezig te zijn.
Ga de uitdaging aan en geniet, want je wordt er alleen maar beter van!

Lilian Leenen, NSCA-CPT

Personal trainer

www.encorepersonaltraining.nl



Geen opmerkingen:

Een reactie posten