zondag 31 augustus 2014

Krachttrainen bij Ouderen

Waarom zouden wij ouderen (50+) nog aan krachttraining doen? Dat kunnen wij toch niet meer?... Ja wel dus!!! Krachttrainen is” in” en waarom niet voor oudere sporters?
Voor ouderen is het juist erg belangrijk dat ze aan het “ijzer”,(zo wordt krachttrainen vaak genoemd) gaan. Hieronder zal ik proberen duidelijk te maken waarom dat zo belangrijk voor ze is.
Een van de vele positieve punten van krachttraining is dat ouderen minder afhankelijk zijn van anderen, omdat ze  meer zelf kunnen en sterker worden in hun spieren en botten. Hun balans en stabiliteit worden beter, ze vallen minder en dat geeft ze meer zelfvertrouwen. Daar komt nog bij dat krachttrainen klachten vermindert bij verschillende aandoeningen, zoals artritis, osteoporose, hoge bloeddruk, diabetes, lage rugpijn, cardiovasculaire aandoeningen etc.
In eerste instantie start je met het trainen van de grote spiergroepen(8-10 oefeningen). Een set per oefening, wat je later weer kan uitbouwen tot meerdere sets. Weer wat later kun je nog enkele isolatie oefeningen toevoegen. Ouderen die niet regelmatig aan krachttraining doen verliezen per jaar 0.23 kg spierweefsel. Dit gebeurt al tussen het 30ste en 40ste levensjaar. Spieren zijn de motors van ons lichaam. Een sterk lichaam heeft een 8 cilinder motor, een verzwakt lichaam een 4 cilinder motor. Daarbij komt nog dat spieren de grootverbranders (grootverbruikers van energie) van ons lichaam zijn, dus hoe meer spierweefsel hoe meer energie er verbrand wordt in het lichaam. Met als gevolg dat overtollig vet sneller verdwijnt. Ons lichaam haalt zijn energie uit Vetten, Koolhydraten en Eiwitten.

Het is dus van groot belang dat ouderen hun spierconditie op pijl houden, omdat ze de dingen in het dagelijkse leven willen blijven doen. Het zal toch niet zo zijn dat je met opstaan te zwak bent in je benen en bijvoorbeeld een kopje koffie niet meer kunt optillen of vasthouden naarmate de jaren vorderen. Mensen moeten je continue in de gaten houden omdat je lichaam te zwak is. Steeds een beroep doen op familie en vrienden, omdat iets niet lukt. Dit is dus allemaal Niet Nodig. Zorg dat je weer actief wordt!!! Dit geldt ook voor 60-70-80-90 jarigen. Je bent nooit te Oud om weer Actief te worden en Spieren kun je altijd Sterker maken, dit heeft niets met Leeftijd te maken.

Lilian Leenen, NSCA-CPT.

www.encorepersonaltraining.nl

lilian@encorepersonaltraining.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten